RECEPTY

12/25/2015

Tak jak jste si užili Vánoce? Doufám, že na tom nejste podobně jako já, cukroví pomalu mizí a stejně tak všechno ostatní. Obzvlášť vaječňák! O Vánocích se ale rozepíšu v dalším článku, nebojte! Dnes mám pro vás několik receptů. Nejsou nijak složité, avšak čas potřebovat budete. Receptů jsem sice plánovala víc, ale na jeden článek to určitě stačí. Miluji pečený čaj, ořechy v medu, vajčný likér, vánočku, štolu. To všechno je na svátcích skvělé. Pokud jste náročnější a baví vás experimentovat, vyzkoušet můžete také domáčí marmeládu, ale hlavně s alkoholem (čím jiným ji ozvláštnit). Já sama jsem se do výroby domáčí marmelády ještě nepouštěla, takže si v místní vinárně kupuji pomerančovou marmeládu s Hennessy koňakem a mám vyřešeno. Za recepty děkuji své matce, která se se mnou tento rok natrápila a se vším mi pomohla.



Pečený čaj s rumem nesmí chybět v žádné domácnosti. Je to nejlepší společník do zimních dnů, byť je tento rok zima obzvlášť slabá. Potřebujte 1 kg rybízu, 1 kg jablek, hrušek, pomerančů, 3/4 cukru, 2 lžičky skořice, hřebíček, anýz. Po upečení přidáte asi 2 dl rumu. Všechno ovoce nakrájejte, dejte do pekáče a promíchejte s ostatními surovinami (kromě alkoholu). Pečte 30 minut, na 180C.


Štola je dokonalá změna v dnech, kdy už jste doslova plní cukroví. Skvělá snídaňová záležitost. Potřebovat budete 2 vejce, 1 balíček kypřícího prášku do pečiva, 50 g rozinek, 500 g polohrubé mouky, 100 g kandovaného ovoce, 250 g másla, 50 g strouhaného kokosu, 250 g měkkého tvarohu a 200 g moučkového cukru. Ořechy a ovoce nakrájejte na malé kousky, smíchejte mouku s cukrem, kypřícím práškem a kokosem. Přidejte máslo, vejce, tvaroh, kandované ovoce a rozinky. Vypracujte těsto, vyválejte a okraje po stranách přehněte přes sebe. Štolu potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct 45 minut, na 150°C.


Vaječný likér nikdy nebude chutnat dokonale, pokud nebude domácí. Nic tuto chuť nenahradí. Alkoholu vyloženě neholduji, ale tato chuť je opravdu jemná. Potřebujete 250 ml smetany ke šlehání, 1 plechovku salka, 2 plechovky kondenzovaného mléka a 4 dl rumu. Salko vařte ve vodě asi 2 hodiny. Přes noc ho nechte vystydnout, aby došlo ke karamelizaci cukru. Po vychladnutí ho rozmixujte, přidejte obě mléka a ušlehanou šlehačku. Pak jen přidejte rum, ale opravdu s citem. Vše pak přeceďte a naplňte lahvičky.


Nakládané sýry s olivami jsou skvělé. Příjemná změna mezi tím vším sladkým, které se nikomu během Vánoc nevyhne. Budete potřebovat 2 dl olivového oleje, balzamikový ocet (asi tak 2 lžičky), bobkový list, celý pepř, papričky, sůl, bylinky, kapary, olivy a samozřejmě směs sýrů. Ve velké míse smícháme všechny uvedené suroviny. Do připraveného nálevu pak přidáme na kostičky nakrájené sýry a dáme vše do připravených sklenic. Nakonec necháme sýry chladit několik dnů a hlavně uležet, aby chuť prostoupila sýry.


Nakonec mám pro vás recept i na cukroví. Nebudu tu vypisovat všechny. Vybrala jsem recept na mé nejoblíbenější, tedy linecké! Budete potřebovat 2 žloutky, 350 g hladké mouky, 1 balíček vanilkového cukru, 250 g másla, 120 g moučkového cukru a trochu citrónové kůry. Nejdříve promíchejte žloutky s cukrem, máslem, moukou, vanilkovým cukrem a nakonec přidejte nastrouhanou citrónovou kůru. Vše dobře smíchejte a vypracujte hladké těsto. Pečte asi 10 minut, na 170°C.


Doufám, že se vám článek líbil a hlavně budu ráda, když vyzkoušite i některý z přiložených receptů. Přeji hezký zbytek dne. Vaše Elizabeth! 

You Might Also Like

39 komentárov

  1. A kde máš vajíčka ve vaječňáku? Podle nich se ten likér jmenuje, tak tam nemůžou chybět.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Google říká: Vaječný koňak je alkoholický nápoj ze slepičích vajec. Tak kde jsou?

      Delete
    2. Baví tě prudit na mém blogu? Místo prožití těchto svátečních dnů? Smutné.

      Tady máš odkaz na jeden z receptů na vaječňák bez vajec. Je jich spousta, pokud ti ten můj nevyhovuje.

      http://recepty.vareni.cz/vajecny-konak-bez-vajec/

      Delete
    3. Vaječnák bez vajec...jasně...ať žije Babica! Nauč se aspoň vařit, když už jsi jinak k ničemu.

      Delete
    4. Vaječňák bez vajec je opravdu bez vajec. A Babica? Znám jen z doslechu, neviděla jsem ho nikdy. To je stejné jako ten Hruška? Hm.

      Delete
  2. Those look delicious! Thanks for sharin g:)

    xo Azu

    www.raven-locks.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Krásné a vánoční. Hezké prožití svátků Eli!

    ReplyDelete
  4. Super! Dodnes podla teba robim zemlovku :) viac takychto clankov

    ReplyDelete
    Replies
    1. To si děláš legraci! Neskutečně jsi mě potěšila. Škoda, že už ten recept na žemlovku na blogu nemám! Někdy ji zas udělám, nafotím a dám na blog.

      Delete
  5. Moc příjemný článek, nevšední a mě moc potěšil. Ano ano, víc takovýhle článků. Už se těším, až vyzkouším :-) díky a hezký sváteční den!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dříve jsem na blog sem tam recepty dávala. Pokud se článek líbil, příště bude určitě zas! Děkuji moc!

      Delete
  6. Ty máš matku?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mme to take prekvapilo. Psala jsi v minulych clancich na matku celkem negativni komentare a ted s ni peces? Vypada to ze si k tobe asi konecne zacala hledat cestu a uvedomila si ze ma dceru

      Delete
    2. Negativní, ale také neutrální. Byla to pravda. Neznala jsem ji 23 let.

      Delete
    3. A jak se jí zamlouvá tvoje kariéra?

      Delete
    4. Nikdo se jí na to neptal. Na toto jsem se ptala mého otce, který je na mě pyšný. A co se konkrétně blogu týče, fandí mi. To mi stačí.

      Co ty a tvoje rodina? Asi špatný, co?

      Delete
  7. Mňam mňam. Na těch krásných fotkách to vypadá skvěleee :) U vaječňáku mě také překvapilo, že je bez vajec (myslela jsem, že jsi je zapomněla připsat, ale když ses nezmínila ani u zpracování, tak jsem si řikala že je to asi schválně), ale to protože jsem prostě zvyklá na vajíčkový vaječnák no :) Jinak ale je fakt, že variací je spousta, někdo dělá místo rumu se slivkou, někdo dává dokonce vajíčka syrová, někdo, světe div se(!! :D) , opravdu nedává vajíčka vůbec...:D:D Asi bych to sama nazvala "Jemný likér" (nebo "Vaječňák bez vajec"- pro rejpalíky) ale nehrotila bych to :) A štolu musím vyzkoušet!!!A krásné svátky!!!:) V.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ta vajíčka se mi tam hnusí, proto bez. A dělá ho tak určitě spousta lidí. Moc mi to chutná. A rejpalové mají smůlu, ať si rejpou. Tohle je prostě můj recept na vaječnák! I tobě hezké svátky přeji!

      Delete
    2. Dobrý nápad s vaječňákem. Abych se přiznala, tak vajíčka se mi taky tak nějak v tom hnusí, takže děkuji za tip. Určitě zkusím :)

      Delete
    3. Chutná jemně, jako pralinka. Já ten s vajíčky prostě nesnesu.

      Delete
  8. Vaječňák jsem párkrát zkoušela, ale nikdy to nebylo ono. Ale Salko bych do něj rozhodně nedávala, za mě jedině pravý vaječňák se vším, co do něj patří, ne tyhle napodobeniny.

    Super článek, klidně takových piš víc :)
    Nakládané sýry dělám taky, manžel ode mě letos dostal pikantní nakládanou fetu. Pečený čaj asi vyzkouším, ten mě láká.

    Simple living: Jsou Vánoce

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mě se tam ta vajíčka hnusí, o nic jiného nejde. Ale zase naopak chápu, že někdo nechce nějaké nápodobeniny!

      Nějaké recepty zase časem přidám! A děkuju!

      Delete
  9. Druhý a posledný sa mi pozdávajú najviac! Určite chcem niekedy vyskúšať! ♥

    ♡ What I got for Christmas 2015? ♡

    ReplyDelete
  10. Bez těch komentářů by tenhle blog prostě byl nuda. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nudný zřejmě není můj blog, ale tvůj život, když o svátcích projíždíš můj blog a prudíš tady.

      Zamysli se nad tím.

      Delete
    2. A kdy ho mám jako projíždět? Když jsem v práci? V práci se pracuje, jestli to nevíš. Na blogy se čumí ve volném čase. :D

      Delete
  11. Eli, krásný článek provoněný domovem. Fotky parádní. Nakládané sýry jsem také dělala, kapary jsou fajn nápad. Štolu určitě vyzkouším.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Celou štolu stihl sníst můj přítel. Zřejmě bude dobrá!

      Delete
  12. Hello lovely!

    I just discovered your blog & I love it so I started following you! I followed you back #1076 on GFc and I hope that you show your support to my blog by following me back! Let's keep in touch!

    xo from Italy, happy holidays!

    Sonia Verardo
    http://www.trenchcollection.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you dear! I will let you know. Kisses!

      Delete
  13. You have a lovely blog :-)
    And I wish you a great and Happy New Year !
    Maria from Denmark

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you dear! Thanks for your comment. Keep in touch. Like your blog too!

      Delete

Subscribe