Zdravá fritéza PURIFRY

7/28/2017

Milujeme smažené jídlo, ale samozřejmě ho moc nejíme, je to nezdravé a mastné. Fritéza pro naši kuchyni byla dlouhá léta zapovězená. Nikdy jsem si vlastně nepořídila friťák. Každopádně Russell Hobbs nezklamal a má ve svém výběru zdravé fritézy, které z vás časem neudělají kouli. Celkově jsem moc ráda, že mám v kuchyni další spotřebič na úpravu zeleniny a masa. Mám pro vás fotky z první zkoušky, takový vzorek mých oblíbených brambor na česneku.


V Purifry se dají řipravovat tedy brambory, maso, ryby, zelenina, jak už jsem zmiňovala, ale i buchty. Má opravdu skvělé využití. Skvělá je i údržba, jednoduše se myje v myčce, žádné složité čištění. Součástí balení je i malý teflonový příčník. Pokud chcete fritovat zeleninu a maso zvlášť, nemusíte to dělat tvlášť po sobě, ale použijete onen příčník pro rozdělení surovin. Ale teď už k samotné fritéze, vzhledově je vážně krásná, jednoduchá. Má lakovaný lesklý povrch a jednoduché provedení. Dole je název značky v šedé barvě.




Ke všem receptům s česnekem mám česnekový olivový olej. Do fritézy jsem přidala i česnek ve slupce.


Nakonec jen trochu pepře a hrubozrnné soli.



Ještě pro vás mám ukázku již plnohodnotného jídla. Máme ryby přímo z Norska, které nám nachytal můj tchán. Nevypadá skvěle?



A pro dnešek to bude všechno. Mějte krásný den! Vaše E.



You Might Also Like

27 komentárov

  1. Díky za tip :-)

    ReplyDelete
  2. Ahoj, v čem spočívá to, že je to zdravé? Však je to i tak smažené v oleji, ne? Já spíš uvažuji nad parním hrncem, ale nejsem si jistá, jestli bych ho vyuzila. Teď jsem si hodně oblíbila kontaktní gril, narážím do něj maso, zeleninu a mám oběd :).
    Katka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne, vůbec se tam nic nesmaží a ani není na čem. Já tam kápnu sotva lžičku oleje na celý hrnec plný jídla. Je tam i mřížka, takže ten olej jde stejne dolů, i když ta lžička oleje tam ani není vidět. Tam se vážně nic nesmaží.

      Delete
  3. He, a v jakem jidle, kdyz varis, nepouzijes olej - muzes si vybrat treba 100% olivovy olej ve zdrave vyzive a varit treba na nem. Ten tvuj koment mi prijde zcestny. Clanek je pekny, je zase o necem jinem a to se mi libi. Jeste stesti, ze jsem po obede, jinak bych dostala hlad...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nesouhlasím a nemáš pravdu. Proto ani tvé hodnocení neberu vážně - že je můj komentář zcestný.

      Takový olej má smysl jen u studené kuchyně, jakmile ovoce nebo zeleninu připravuješ na oleji (může být olivový, bio a nevím co všechno), tak je to tučné a všechno to dobré, co olej obsahuje, už nemá smysl. Doporučuji přečíst si nějaké věrohodné články na toto téma.

      Delete
    2. Hmm, olivovy olej zakoupeny ve zdrave vyzive nebo-li v Reformhause, dle prodavacky vhodny i na vareny, napsane i na obale, je bohuzel vhodny nejen do studene kuchyne. I takove oleje existuji.

      Delete
    3. Jéžiši, ono je to psané na obale? No a co? Jakmile ten olej vrazíš na pánev nebo do trouby, tak to prostě zdravé nebude. A je jedno, jaký olej máš.

      K tomu ti sem okopíruji komentář, který byl psaný níže a je zcela přesný. Snad už to pochopíte a akceptujete. Takže:

      Delete
    4. Není to tak nezdravé, jako klasický friťák - díky nižšímu množství použitého tuku, ale není to zdravější, než vařené potraviny. Např. pečené brambory mají jiný glykemický index než brambory vařené (v neprospěch pečených) - tedy pečené brambry - i třeba dělané na pečícím papíru v troubě a úplně bez tuku - nejsou v dietách doporučovány. A co se týče olejů, olivový olej není jediný "zdravý olej" - je to pouze olej rostlinný, kterých je vícero druhů - i slunečnicový olej je rostlinný, i sezamový, i mandlový, konopný, kukuřičný... Záleži však, jakým způsobem je olej vyrobený, jestli lisováním za studena; jestli je rafinovaný, a především pak, jaký má kouřový bod - tedy teplotu, kdy se začne "pálit", kouřit a tím pádem začne ze sebe "vyluzovat" škodlivé látky. Jestli používáš olivový extra panenský, tak ten je vhodný pouze do studené kuchyně . Na smažení, pečení, i na fritování v troubě i v tomto friťáku je nutný olivový olej typu "Pomace". Při smažení a pečení je dosáhováno vysokých teplot a jakmile začně olej kouřit, může to být oliváč za tisícovku, ale stejně bude škodlivý. Podívej se na tabulku z tohoto odkazu: https://www.gourmet-partners.cz/Bod-prepaleni-u-oleju/
      Tedy, není olivový olej zdravý, a slunečnicový nezdravý, ale záleží na typu a na použití. Obecně, máš-li kvalitní olej, dá se o "zdravém" využití hovořit jen v případě studené kuchyně.

      Delete
  4. Great post dear ♥ I love your blog !
    If you want check out my blog.I write about fashion,beauty and lifestyle.Maybe we can follow each other and be great blogger friends !

    http://herecomesajla.blogspot.ba/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for your comment dear! I will let you know hun!

      Delete
  5. Není to tak nezdravé, jako klasický friťák - díky nižšímu množství použitého tuku, ale není to zdravější, než vařené potraviny. Např. pečené brambory mají jiný glykemický index než brambory vařené (v neprospěch pečených) - tedy pečené brambry - i třeba dělané na pečícím papíru v troubě a úplně bez tuku - nejsou v dietách doporučovány. A co se týče olejů, olivový olej není jediný "zdravý olej" - je to pouze olej rostlinný, kterých je vícero druhů - i slunečnicový olej je rostlinný, i sezamový, i mandlový, konopný, kukuřičný... Záleži však, jakým způsobem je olej vyrobený, jestli lisováním za studena; jestli je rafinovaný, a především pak, jaký má kouřový bod - tedy teplotu, kdy se začne "pálit", kouřit a tím pádem začne ze sebe "vyluzovat" škodlivé látky. Jestli používáš olivový extra panenský, tak ten je vhodný pouze do studené kuchyně . Na smažení, pečení, i na fritování v troubě i v tomto friťáku je nutný olivový olej typu "Pomace". Při smažení a pečení je dosáhováno vysokých teplot a jakmile začně olej kouřit, může to být oliváč za tisícovku, ale stejně bude škodlivý. Podívej se na tabulku z tohoto odkazu: https://www.gourmet-partners.cz/Bod-prepaleni-u-oleju/
    Tedy, není olivový olej zdravý, a slunečnicový nezdravý, ale záleží na typu a na použití. Obecně, máš-li kvalitní olej, dá se o "zdravém" využití hovořit jen v případě studené kuchyně.

    S pozdravem

    Výživový poradce, co nechce radit

    K. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. S tím souhlasím. Prostě použít jedině na studenou kuchyni, jinak je to olej jako každý jiný. Vždyť jsem to už v některém z komentářů psala.

      Delete
    2. Přečti si vlákno výše. Opět to někdo nechápe.

      Delete
  6. Pokud umis nemecky, vyzivova poradkyne, tak doporucuji: http://www.chefkoch.de/magazin/artikel/66,0/Chefkoch/Olivenoel-und-die-richtige-Verwendung-in-der-Kueche.html.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Německy neumím, nejsem ona, ale on, a budu velmi rád, když mi vlastními slovy a česky vyrátíš mé omyly...

      Delete
    2. Nemám na tyhle blbosti čas. Mám dost práce a nepotřebuji si překládat články z němčiny. Hezký den přeji.

      Delete
    3. Já na to opravdu nemám čas. :D

      Delete
  7. Ok, velmi rozdilne je zda si koupis olivovy olej nativ extra nebo pouze olivovy olej nativ. Olivovy olej oznaceny nativ extra se ziskava primo z oliv zpracovanem mechanickem chodem. Chybi-li ale slovicko "extra" a to chybi velmi casto, zvlast pokud se jedna o nekvalitni olej, levne znacky. Zdravi skodlivy vsak neni. Kvalitni olivovy olej, vhodny i na vareni, neni levny, obsahuje tzv. znacku , kde byl olej vyroben, v jakem Regionu - jedna se o Spanelsko, Italii nebo Recko, jde primo z bio kontrolovane vyroby. Pokud uvidis takovou zelenou znacku s hvezdickami ci ochrane oznaceni tzv: - EU oznaceni - mas vyhrano - takto jsou znaceny vsechny kvalitni oleje. Tyto oleje stoji o neco vice - ja svuj koupila za €13,- Samozrejme znacka neni znamka kvality, vsude pracuji pouze lide - ale pokud pouzivas levny olej ze supermarketu tak ten obsahuje malo vyzivovych hodnot i ze studena- viz slozeni. Dobre oleje jsou ostry, stavnaty a horky zaroven. Mirne oleje se hodi na peceni, na pripravu dezertu, marinad. Vse by ti mela vysvetlit prodavacka ve spezializovane vyzivove prodejen, nebo-li Reformahause. Nektere z nich se opravdu vyznaji. Aromaticke oleje se hodi i k peceni, aniz by ztraceli svou vyzivovou hodnotu. To, ze s nim nemuzes pect, je pohadka z dob minulych, napr. Kuchar Christian Henz, pouziva ruzne druhy kvalitnich oleju na smazeni - samozrejme urcite mnozstvi vyzivnych latek se upravou ztraci, tomu nelze zabranit. Presto ho muzes s klidem pouzit. Zaroven chci upozornit na to - ze nektere oleje se vyrabi i v plastu, dobry, kvalitni olej s timto oznacenim najdes pouze v lahvi. Zde : Mani Bläuel - www.mani.at,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chtěla bych se zeptat, odkud máš takovou nálož informací. Není obvyklé, že by se někdo zajímal o olej v takové míře, pokud ovšem s něčím takovým nepracuješ. Nezdá se mi, že bys čerpal/čerpala jen z informací na internetu.

      Delete
    2. Takže, tzv. kouřový bod je blábol, nemající na nic vliv?

      Delete
  8. Kvalitni olej snese teplotu do 190 stupnu. Pri vyssich teplotach - fritovani etc - pouzij jiny olivovy olej primo k tomu urceny - zkuseny odbornik by ti mel poradit.
    Ne, ja nepracuji s oleji ani v Reformahause, je to pouze dlouholeta snaha o zdravy zivotni styl, caste cteni odbornych clanku, chozeni do zdravych vyziv a informace ziskane od pratel, kteri se pohybuji i v techto oborech. Nejvice se mi libilo vyjadreni dvou doktoru - jeden byl z Nemecka, druhy Anglican - a ty clanky jsem nasla nahodne - "Lide by meli investovat do sveho zdravi. Doporucuji v kuchyni pouzivat kvalitni olivovy olej, ktery vam prokaze obrovskou sluzbu." Verim tomu, ze dobry olej by mel byt zaklad v kuchyni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A proč jí radíš "zkušeného odborníka", když jsem se jasně zmínil o "kouřovém bodu" právě pro případ fritování nebo pečení a přímo k tomu uvedl tabulku a doporučil ten druh olivového oleje, který se na to hodí? Kdybychom si všichni na všechno měli shánět a platit "odborníky" bez vlastního pátrání po informacích, nedosahovali bychom ani mentální úrovně opic...

      Delete
  9. Trosku jsme se nepochopili - za informace, jez ziskas ve specializovane prodejne se neplati. Tyto informace slouzi jenom k tomu, aby sis o vsem udelal trosku vice jasno. Informace, kt jsem poskytla, jsou zdroj internetu, rady pratel, kteri pracuji v oboru a pak take prodavacka. Navic, reagovala jsem na kourovy bod a na anonyma. Na zadne tabulky jsem se na webu nedivala. A pokud si to ty, s tim dlouhym komentarem, proc pises ke konci: olivovy olej je zdravy pouze ve studenem oleji, kdyz vis, ze tabulka tvou pravdu vyvraci, ze urcity druhy oleje se neprepali, kdyz vis, ze existuji ruzne typy oleju. Trosku si protirecis. Mysli trosku...

    ReplyDelete
  10. Úžasný tip! A to jedlo vyzerá lahodne! °₊·ˈ

    Blog de la Licorne

    ReplyDelete
  11. to je parada. ja mam takovy hlad :)

    ReplyDelete

Subscribe