Houbové recepty

10/24/2017

Po delší době mám pro vás nějaké recepty, tentokrát z hub. Přítel houbaření miluje, ale za celou dobu jsme na houby nešli ani jednou. I když nějaké procházky proběhly a houby žádné. jednou jedinkrát jsme našli obří hřib, byl velký asi jako náš pes, bez legrace. Na polívku to stačilo. Ale jinak jsme měli smůlu a houbaření jsme vlastně vzdali. Tento rok jsme se rozhoupali, že to teda zkusíme a dobře jsme udělali. Les byl sice plný houbařů, ale i tak jsme našli. Udělala jsem z nich dvě jídla a doufám, že se vám budou líbit. 


Bramboračka je největší klasika a zároveň největší lahoda. Nikdy jsem se ji neodvážila udělat sama, vždycky jsme ji dělali na chatě, do vaření se zapojili tak nějak všichni. Jsem moc ráda, že se mi povedla a chutná tak, jak jsem zvyklá z dětství. Tak tedy, do hrnce dáte olej, osmahnete cibulku, pak nakrájený celer, petržel, a mrkev. Pak přidáte nakrájeneé houby, trošku osmahnete a zalejete vývarem. Přidáte na kostky nakrájené brambory, sůl, pepř, kmín. Až bude vše měkké, přidáte jíšku, zahustíte a máte hotovo. Nejhorší je asi ta příprava, čištění hub a krájení té kořenové zeleniny, to je očistec! 



Houbiček mi zbylo celkem dost, chtěla jsem udělat kulajdu, ale nakonec jsem z nich udělala směs na topinky, protože jsem na kulajdu neměla všechny suroviny. Tento recept je celkem jednoduchý, jen si musíte dávat pozor na dochucení, to už záleží na šikovnosti a na tom, jak to máte rádi. Tak tedy, na oleji osmahnete cibulku, přidáte nasekaný česnek. Množství dávám od oka, jako vždy, to já dělám u všech receptů, ale odhadem dvě cibule a dva stroužky česneku. Přidáte nakrájené houby, zaplňte pokud možno celou pánev, šetřit nemusíte. Jakmile změknou, přidáte čerstvý tymián, čerstvou petželku, můžete přidat i směs provensálkých bylinek, já si ji kupuji už namíchanou, drcený kmín, sůl a pepř. Opět chvíli smažíte, nakonec jen přidáte asi lžičku másla a je hotovo. Osmahnete topinky, potřete česnekem a je hotovo.



Doufám, že se vám postup popsala dostatečně. Kdyby jste potřebovali radu, napište mi do komentářů. Recepty nejsou nijak zdravé, ale pochutnáte si. I když ta polívka je myslím v pořádku, samá zelenina a minimu tuku. U druhého receptu už je to horší, taková malá prasárnička. Mějte pěkný zbytek dne a užívejte podzim! Vaše E.

You Might Also Like

10 komentárov

  1. Páni,ten recept na houbovou směs zní dobře.To asi vyzkouším. Já taky miluju houbovou polévku,ale i klasickou smaženici, nebo obalované vedle.Letos jsem vyzkoušela i houbové ragú se zvěřinou , a bylo to super. Takže vášeň pro houby chápu.Jinak moc chválím fotky,jak z nějakého gastronomického časopisu.Moc pěkné.
    Ella

    ReplyDelete
    Replies
    1. Smaženici moc nemusím, vždycky jsme houby nacpali do omáčky a polévky. Bedle jsou taky bomba, ty nám rostou před barákem přímo na zahradě, ve velkém, byla jich hromada.

      Delete
  2. Také milujeme houby vypadá to lahodně!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hlavně když rostou. Ale tento rok jsem jich doslova přežraná.

      Delete
  3. Mňam vypadá to moc dobře! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ta polévka se mi povedla. Takhle jsem ji měla ráda jako malá, takže jsem moc spokojená.

      Delete
  4. Děvčata, vyzkoušela jsem skvělý recept na dršťkovou polévku z bedel (k dohledání v různých variantách na internetu). Bedle v tomto případě zastupují dršťky a je to poživatelné i pro toho, kdo je moc nemusí. Je to skvělé, doporučuji. Aida

    ReplyDelete
  5. Houby mám moc ráda - jak jejich sběr tak jejich konzumování! :-) Jídla vypadají fantasticky, hned bych si dala obě! A věřím, že byla i chutná. Musíte být skvělá kuchařka! :) Euni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Přesně tak, houby i houbaření také milujeme.

      Pokud jde o mé vaření, učila jsem se sama, inspirovaly mě chutě pokrmů z domova, od mého otce, no a jaksi z toho vznikají mé recepty a má jídla. Sama si v tomto věřím a uvařím takřka vše.

      Delete

Subscribe