Kdo byla madame Veuve Clicquot?

9/25/2018

Dnes vám chci něco sepsat o dortíku Veuve Clicquot. Určitě všichni znáte proslulé oranžové Clicquot šampaňské. No a letos slaví narozeniny, neuvěřitelných 200 let. K této příležitosti je v prodeji právě tento plechový termo izolační dort a růžové šampaňské. Pokud jde o bublinky, ať už šáňo nebo prosecco, vždycky upřednostním růžové, takže já tenhle dort prostě musela mít. Už mi zdobí bar v obývacím pokoji.



Možná vás překvapil název článku, když se rozepisuji o šampaňském. Ale mě právě nejvíc zajímá madame Clicquot, která za vším stojí. Jsem tak trochu (hodně) feministická a jakmile je za něčím žena, která něčeho dosáhla, hned se na ni zaměřím a ráda si pročtu úplně všechno kolem ní. Narodila se 16. prosince, o den později (a pár let dřív) než já, byla znamením střelec, což je mi samozřejmě blízké, logicky. Povaha znamení střelce se moc neliší, prostě střelec. Samozřejmě mi to imponuje. Její příběh je úžasný. Veuve Clicquot je v překladu vdova Clicquot (dále už její příjmení). Ve svých 27ti letech ovdověla (můj nynější věk, né že bych něco přivolávala) a byla první ženou, která se postavila do čela rodinného podniku. Díky ní podnik zdesetinásobil produkci. Jsem ráda, že jsem dohledala i její popis. Zachovala se jen jediná podobizna (portrét), kde je vyobrazena jako 80ti letá. Měřila jen 150 cm, měla hnědé lehce nazrzlé vlasy a modré oči.



Do Prahy se první lahve Veuve Clicquot dostaly v roce 1777.



Ve znaku je kotvička a kometa. Kometa je vyobrazena kvůli události z roku 1811, kdy nad vinařstvím proletěla kometa, jenž měla přinést skvělou sklizeň. Kotva je symbolem naděje, jejím autorem v logu je zakladatel značky Philippe Clicquot-Muiron.




Madame Clicquot byla velká inovátorka, mohla bych o jejích úspěších sepsat několik odstavců, ale nejvíce mě zaujal její nápad, kdy přišla na to, jakým způsobem zbavit víno sedlin. A musím podotknout, že tento způsob se u některých šampaňských dodnes praktikuje, jedná se samozřejmě o ruční metodu. Lahev obrácená dnem vzhůru se musí pravidelně otáčet v rozmezí týdnů, dokud všechny sedliny nesednou k uzávěru. Pak se hrdlo lahve ponoří do chladící směsi a zmrzlé sedliny se vytáhnou ven. Pak bych ještě vypíchla jeden nápad madame Clicquot, a tím je výroba rosé. Jednoduše se do bílého vína přilije červené.



Je to šampanšké, které ustálo i napoleonské války a to vše pod jakýmsi vedením madame Clicquot. Dnes oslavuje 200 let a stále patří mezi ty nejlepší. Doufám, že vás madame Veuve Clicquot zaujala stejně jako mě. Znali jste její příběh?

You Might Also Like

2 komentárov

Děkuji za nový komentář!

Subscribe