RECEPT NA MORAVSKÉ KOLÁČE

By Elizabeth Lore - 4/26/2020

Tohle jsou koláče, kterých jsem se bála, hrozně moc. Patří mezi moje oblíbené a tím spíš jsem se je bála upéct sama, takže jsem vyžírala svou milou tchýni, která je peče skvěle. No hecla jsem se a konečně jsem přišla na ideální recept a vyzkoušela jsem je sama. Opět se to neobešlo bez komplikací, ale poradila jsem si. Vždycky mám s nějakým novým receptem problém, někdy zlobí trouba, někdy těsto, takže si to upravím podle sebe. U těchto koláčů bylo rovnou několik věcí, které jsem musela udělat jinak. 


Koláče jsem udělala tvarohové a povidlové. Náplň je na všechny koláče obecně více méně stejná. Do povidel můžete dát skořici, rozinky namočit v rumu a tak dále. Je na vás, co vám doma chutná nejvíc. Já používám povidla tak jak jsou, někdy přidám i skořici.


Do mísy nasypete jedno celé balení sušeného droždí, přidáte 300ml vlažného mléka a lžičku cukru. Smícháte, přikryjete utěrkou a dáte kynout na teplé místo, stačí 10 minut. Já dávám všechno kynout do trouby asi na 50 stupňů. Do další mísy si dáte 500g hladké mouky, 120g cukru krupice, 100g měkkého másla a dva žloutky. Bílky si schováte na potření okrajů. V receptu sice koláče potírané bílkem nebyly, ale bez potřených okrajů to není ono, zkusila jsem poslední várku koláčů i bez potření a nevypadalo to vůbec hezky, prostě to není ono. Do této směsi pak nalijete mléko s droždím a vypracujete lehce lepkavé těsto. Dáte opět kynout, tentokrát minimálně na hodinu. Těsto si potom dáte na pomoučený vál, vyválíte těsto asi na 1cm a pak vykrajujete kolečka. 



Já jsem si na vykrajování vzala hrníček, použít můžete i sklenici. Ve vykrojeném koláčku pak prsty vytvarujete důlek, necháte jen vyšší okraje a naplníte povidly nebo tvarohem. Já jsem si udělala i drobenku (měkké máslo, hrubá nebo i hladká mouka, moučkový cukr, vše ve stejném poměru smícháte, dokud nevzniknou hrudky, čili drobenka).






Koláče se pekly dle receptu na 200 stupňů, ale první várka se mi skoro spálila, péct se mají 15 minut, ale vytáhla jsem je mnohem dřív. Doporučuji snížit teplotu na 180 stupňů a péct 12 minut, každá trouba je jiná, ale takhle zásadní rozdíl v teplotě je zvláštní. Na 200 stupňů peču spíš chleba, rozhodně ne koláče. A když už by se koláče měly nutně péct na 200 stupňů, tak určitě kratší dobu. Ale myslím si, že při té nižší teplotě v troubě lépe dokyne těsto během pečení. Což se mi u druhé várky při pečení na nižší teplotu i potvrdilo. Takže pokud chcete postupovat dle mých rad, pečte na 180 stupňů cirka 12 minut, dokud nebudou mít ideální barvu. 


A to je pro dnešek vše! Přeji vám krásný zbytek víkendu. Vaše E. 

  • Share:

You Might Also Like

2 komentárov