RECEPT NA MRKVOVÝ DORT

By Elizabeth Lore - 8/11/2020

Mrkvový dort má můj přítel nejraději a k jeho narozeninám jsem mu jeden objednala z místní výborné kavárničky. Sestra mi říkala, že bych to přece taky upekla, proč jsem ho kupovala. A měla pravdu, peču hodně, peču všechno a celkově moc ráda vařím pro ty moje dva chlapce! Mrkváč se mi samozřejmě hned povedl, v tomhle si šíleně věřím a když už něco dělám, vím, že to dopadne. Za celý život se mi nedařila jen práce s kynutým těstem a nějakou dobu tvralo, než jsem se naučila jak na to. 




Na korpus budete potřebovat tyto suroviny. Průměr dortové formy je na vás, podle toho jak vysoký dort chcete. Já měla dort nižší, širší a díky tomu většímu průměru jsem měla tenkou vrstvu krému, aby vystačil na všechny tři patra dortu. Kdybych byl dort menší, pečený ve formě s menším průměrem, vrstvy krému by byly mnohem silnější. Takže podle toho se rozhodněte.

450g nastrouhané mrkve (vážila jsem je jen okrouhané a očištěné)
280g celozrnné mouky (nedoporučuji bílou mouku v tomto případě)
300g třtinového cukru
120g vlašských jemně mletých ořechů
150g vlašských hrubě namletých ořechů na posyp dortu
220ml rostlinného oleje (slunečnice)
4 vajíčka
1 vanilkový cukr (nebo vanilkový lusk)
2 čajové lžičky jedlé sody
2 čajové lžičky prášku do pečiva
2 čajové lžičky skořice

Na krém budete potřebovat tyto suroviny. Je jednoduchý, hned hotový a pokud budete mít širší dort jako mám já, klidně vše zdvojnásobte! Postup je jednoduchý, vše smíchejte, důležitá je jen teplota tvarohu, nesmí být studený, protože by se vám dost dobře nepromíchal tvaroh s máslem.

500g měkkého tvarohu (polotučný tvaroh je v pořádku, musí mít pokojovu teplotu)
2 až 3 lžíce moučkového cukru (moučkový cukr seženete i třtinový, ale použít můžete ten klasický)
2 lžíce rozpuštěného másla
2 lžíce šťávy z limetky


Postup je jednoduchý, smíchejte vejce s cukrem. Přidejte olej a ve vedlejší míse smíchejte všechny suché suroviny. Suchou směs pak přisypejte k vejcům s cukrem a olejem, mixujte do hladka. A nakonec přimíchejte nastrouhanou mrkev a mleté ořechy. Těsto je v tuto chvíli hotové, takže si vymažte formu máslem, vysypte ji celozrnnou moukou a dejte péct na 180 stupňů. Dort se peče 75 minut, ale všude je to jiné. Já ho ke konci i přikryla alobalem, aby se mi moc nepřipekl vršek. Musíte si odhadnout jaká je zrovna vaše trouba, já už tu svoji dobře znám. Hotový dort pak necháte vychladnout, položíte vrchem dolů, tedy spodní část dortu bude tvořit vrchni část dortu. Když bude dort nahoře moc zakulacený a nebude vrchem dolů stabilní, stačí ho trošku seřiznout a sedne si to. Dort pak nakrojíte nožem na tři patra, promažete krémem, který se behěm pečení vychladil v lednici a na závěr posypete dort nahoře namletými ořechy a můžete zdobit i ovocem.





Doufám, že se vám případně povede a krásný zbytek dne vám přeji! E.

  • Share:

You Might Also Like

1 komentárov