RECEPT NA SKOŘICOVÝ SPLETENEC

By Elizabeth Lore - 10/12/2021

Skořicový chlebík, spletenec nebo šnek. Každý tomu říká jinak, ale těsto a náplň je stejná, záleží na tom, jak pak těsto zapletete. Někdo dělá i hvězdy, na ty je ale potřeba podstatně víc těsta. Tohle je jediný recept, který mi dal vždycky zabrat. Dlouho jsem nemohla najít recept na dobré těsto. Ale teď už ho mám, tak tady ho máte i vy! 

265g hladké mouky

50g krupicového cukru

4g instantního droždí

1/2 lžičky citrónové kůry

2 menší vejce

60ml vody

špetka soli

75g másla

1 lžičky slunečnicového oleje


Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu, to je důležité. Nejdříve nasypeme do hnětací mísy mouku, cukr, droždí a citronovou kůru a hnětacím hákem při nejnižší rychlosti promícháváme 1 minutu. Přidáme vejce a vodu, sůl a mícháme ještě 3 minuty, dokud se těsto dobře nepropojí. Následně do těsta při střední rychlosti zapracujeme máslo, přidáváme ho po plátcích, postupně. Těsto hněteme asi 10 minut, dokud není dokonale hladké, lesklé a elastické. Misku vymažeme slunečnicovým olejem, vložíme do ní bochánek těsta, přikryjeme potravinářskou fólií a dáme kynout na celou noc do ledničky. Druhý den si pak připravíme náplň. Formu na chlebíček o rozměrech vymažeme slunečnicovým olejem a dno vyložíme pečicím papírem. Připravíme si náplň. Máslo utřeme s cukrem a skořicí. Těsto rozválíme na obdélník a potřeme ho skořicovou náplní tak, aby vznikly centimetrové okraje na všech stranách. Srolujeme po delší straně. Odkrojíme centimetr na každém konci a roládu podélně překrojíme na půl. Obě části několikrát spirálovitě ovineme kolem vlastní osy, oba konce dobře spojíme. Těsto vložíme do připravené formy, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout na hodinu a půl, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 170°C. 




75g másla

80g třtinového cukru

5 lžiček mleté skořice



Pokud chcete, můžete si připravit i polevu! Ta se pak nanáší na ještě horký spletenec. A doporučuji si ji připravit ke konci pečení, protože se musí na spletec dát, dokud je teplá. Pak totiž ztuhne, ale i to se dá řešit, stačí ji ohřát. 


200g cukru moučka

4 lžíce rozpuštěného másla

1 špetka soli 

3 lžíce mléka

1/2 lžičky vanilkového extraktu

  • Share:

You Might Also Like

3 komentárov