HORKÉ BOBY #OCHUTNEJ #HORKEBOBY

By Elizabeth Lore - 3/10/2018

Nevím jak vy, ale já s příchodem jara neustále řeším stravu a hlavně to zdravé zobání ke kávě, na které jsem trošku závislá. Každé ráno v kanceláři, odpoledne doma a klíďo si dám kafčo i k večeru. Horké boby jsem dostala k recenzi a rovnou jsem je zařadila do svého nového jídelníčku, plavková sezóna klepe na dveře, už to chtělo! Ale zpátky k jádru věci, ke kafi si většinou ráda něco dám, snažím se mít po ruce něco tvarohového, zdravého, neslazeného, ale cpát se pořád dezerty, to nejde. Jednak na to nemám prostor, sednout si ke stolu a dlabat. A za další se to do mě ani nevejde. Tyhle boby jsou ideál, ta chuť je ke kávě vážně ideální, hořké boby v kombinaci se sladkou čokoládou. Jedná se o zdravé a přírodní mlsání. Možná je budete znát i z některých kaváren a restaurací. Jsou zdravé, kvalitní, je to superpotravina plná vitamínů, minerálů a antioxidantů. Je prokázáno, že čokoláda zlepšuje náladu. A díky přirozenému složení těchto horkých bobů to platí dvojnásob.



Tyto kakaové boby pocházejí z Madagaskaru a Columbie. Obsahují třtinový cukr, kakaové máslo a kakaový prášek NATURAL.

Kakaovníky jsou pěstované v údolích řek. Samozřejmě bez pesticidů a použití umělých hnojiv. Kakaovník je krásný strom, který je věčně zelený a plodem tohoto stromu jsou obrovské bobule, ve kterých se skrývají semínka kakaových bobů. Zrnka, která jsou v kakaových bobech se pečlivě vybírají a potom se zpracovávají - fermetují se v koších, které jsou přikrýté listy z banánovníku a zahřívají se při teplotě 50 stupňů. Pak se rychle suší na slunci. Pak příjde na řadu čištění a pražení, což se provádí v továrnách. Nakonec se rozemelou na kaši, čímž vznikne kakaová hmota, o kterou nám jde.

Nerada bych se rozepisovala jen o tom, jak dobré horké boby jsou. Myslím, že stručně stačí říct, že jsou příjemně hořké. V puse se sladkost mění v hořkost, ke kávě je to něco dokonalého. Pokud také nemáte rádi mléčnou přeslazenou čokoládu a chcete něco zdravého, tak budete nadšeni. O kakaových bobech se toho můžete dozvědět mnohem víc. Obsahují přes 300 různých látek, například dopamin, arginin, tryptofan aj.



Po rozkousnutí vypadá takto. V detailu je dobře vidět jak kakaový bob vypadá uvnitř, pod sladkou vrstvou je přímo onen bob, o kterém se tu bavíme. Vnější vestva je měkká, uvnitř už křupavý bob, na skousnutí hodně tvrdý, ale křupavý a zároveň křehký.



Velikostně musím říct, že jsou obrosvké. Po rozbalení jsem jako první vnímala světlou kapučíno barvičku a tedy tu velikost. Možná znáte takové ty oříšky v čokoládě, které vám dávají někdy ke kávě, tak s tím se to nedá vážně srovnávat, opravdu ne. A pokud se poštěstí, tak právě tyto boby bychom v kavárnách či restauracích mohli brzy potkávat.



Pokud víte, co všechno způsobuje nedostatek hořčíku, tak vás zaujme, že právě konzumace kakaových bobů doplňuje hladinu hořčíku v organismu. Pokud jste unavené, nemůžete večer usnout, máte deprese, to všechno může způsobovat nedostatek hořčíku. Stejně tak křeče, lámání nehtů, vypadávání vlasů. Je toho hodně, je to fakt, který spoustě lidí není znám. Přitom jde jen o správnou hladinu hořčíku v našem organismu, ale to už asi zbytečně odbočuji.


A nakonec horká čokoláda z kakaových bobů. Na 1dcl mléka potřebujete čtyři pořádné lžičky čokolády, pečlivě promícháte metličkou a necháte povařit. Nápoj krásně zhoustne. Nejlepší je se šlehačkou a trochou hnědého cukru.





Pro dnešek je to všechno, doufám, že se vám článek i fotky líbí. Děkuji za zaslání horkeboby.cz a Blogerky.cz

  • Share:

You Might Also Like

6 komentárov