Valašské frgále s povidly

By Elizabeth Lore - 10/05/2022

všem vám přeji hezký den, dnes mám pro vás voňavý a Sladký recept na tyhle obří koláče, určitě všichni znáte Valašské frgále. Děláme moc ráda, i když tento rok jsem je pekla vlastně poprvé, trošku se stydím. Mám ráda povidlové, ale i tvarohové. Takže pokud máte tvaroh, můžete dát kombinaci povidel a tvarohu, nebo si udělat prostě jenom tvarohové. 


500 g hladké mouky

2 žloutky

125 g máslové Hery

250 ml mléka

1 kostka droždí

70g cukru 

1 špetka soli

1/2 lžičky citrónové kůry  


Nejdříve si dáte do odměrky mléko a ohřejete ho, přidáte trochu cukru (cirka dvě lžičky), trochu mouky a rozdrobíte do mléka i kostku droždí. Promícháte a dáte na teplé místo, dokud nevznikne kvásek. Mezitím dáte všechny suroviny do mísy, nakonec přidáte hotový kvásek a hákem uhnětete těsto (pokud nemáte robota, tak si pomůžete rukama). Jakmile je těsto hladké, dáte kynout (nezapomeňte těsto přikrýt utěrkou). Po hodině kynutí si těsto rozdělíte na tři díly a vyválíte kulaté placky, které následně potřete povidly, posypete drobenkou a kraje koláčů potřete bílky, které vám zůstaly z vajec. Pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C, dokud nebudou kraje hezky zlaté.



  • Share:

You Might Also Like

0 komentárov