Recept na dýňové buchty

By Elizabeth Lore - 10/06/2023

Nejdřív si nakrájíš dýni na kostičky. Dužinu vydlabeš, tu nepotřebujeme. Kostičky dáš na pečící papír na plech a dáš péct na 200 stupňů na 15 minut (podle barvy). Pak dýni rozmixuješ na kaši a budeš dolévat vodu podle potřeby, cirka 200 ml. Pak si v další míse připravíš těsto, nasypeš mouku, ve které uděláš důlek a do něj naliješ vlažnou vodu, přidáš třtinový/hnědý cukr a necháš pár minut vzejít kvásek. Pak přidáš ještě špetku soli a přidáš k těstu rozmixovanou dýni (pyré). V robotu (nebo ručně) uhnětáš. Aby se to lépe spojilo, dolij cirka 100 ml vody. Potřebuješ hladké lehce lepivé těsto. Misku na těsto vymažeš lehce olejem, přikryješ utěrkou a dáš kynout na teplé místo, kynutí zabere jednu hodinu. Po vykynutí těsto dáš na vál, rozdělíš ho na 8 stejných dílů, vytvaruješ koule, které potom ovážeš provázkem. Hotové dýničky dáš na plech s pečícím papírem, přikryješ utěrkou a necháš dokynout ještě 10 minut. Pak je dáš péct na 180 stupňů. Asi v polovině pečení je potři lehce mlékem a dej dál péct. Pečeš celkem 20 minut. Pak z nich odstraníš provázek, ozdobíš skořicí, aby vznikla hezká šťopka a máš hotovo. Buchty doporočuji namáčet do povidel nebo zakysané smetany (s cukrem). Samotné to není ono! 



Dýně Hokaido 1 menší

Mouka hladká 450 g

Mléko 3 lžíce

Sůl 1 velká špetka

Kurkuma 1 lžička

Sušené droždí 1 bal. 

Cukr třtinový nebo hnědý 3 lžičky

Vlažná voda 100 ml na kvásek

Voda 200 ml do hotové hmoty

Voda 200 ml do dýňového pyré

Mléko na potření buchet

Provázek na pečení

Zakysaná smetana na omáčku

Cukr moučka dle chuti na omáčku 








  • Share:

You Might Also Like

0 komentárov