RECEPT NA PLETÝNKY

By Elizabeth Lore - 11/03/2022

Dnes mám pro vás recept na tyhle nadýchané a měkoučké pletené houstičky, takzvané pletýnky, kdo by je nemiloval? Já je dělám malinké, z této várky těsta jich udělám 6 nebo 8, záleží na velikosti, snažím se dělat všechny stejné, od oka. Postup na pletení pletýnek si můžete najít na nějakém videu, na internetu je jich mnoho, já si už pletení pamatuji, je to snadné, nic komplikovaného. Najděte si návod, který vám nejvíce vyhovuje, můžete zkusit také foto návod, pokud by vám video nevyhovovalo a bylo to na vás moc rychlé. 


Do mísy si dejte mouku, do mouky vmíchejte instantní droždí, celý pytlíček. Přidejte sůl, mléko a sádlo. Vypracujte těsto, doporučuji hnětací hák v robotu a hnětat asi 10 minut. Sádlo by mělo být změklé, pokud ho nebudete mít úplně změklé, rozhodně ho tam dávejte po malých kouscích, stačí třeba nožem krájet plátky. Aby se sádlo do těsta dobře propracovalo, aby se všechno spojilo. Můžete zvolit i čerstvé droždí, to také používám, v tomto případě je ale postup jiný, v mouce si uděláte dolíček, do něj nalijete  část lehce ohřátého (vlažného) mléka, jenom lehce, do něj rozdrobíte droždí a počkáte až se v ďolíčku vytvoří bublinky. Pak zapněte robota, začněte hnětat těsto a přilijte zbytek mléka a přidejte sádlo. Těsto je hotové a můžete ho nechat kynout hodinu na teplém místě. Nezapomeňte mísu s těstem přikrýt utěrkou. A je to. Po hodině kynutí si dáte těsto na vál a vytvoříte si stejně velké bulky, ze kterých pak rukama vyvalíte a vytvoříte pletýnky. Těsto není potřeba podsypávat, vůbec nelepí. O to lehčí je práce s ním. Zapletené pletýnky dejte na plech s pečícím papírem, přikryjte utěrkou a dejte je kynout na 20 minut (to dokynutí je důležité, zdvojnásobí svůj objem). Po dokynutí si předehřejte troubu na 230 stupňů a pečte 10 až 15 minut do zlatova. Můžete je péct na sucho bez posypu. Ale já je potírám žloutkem a sypu je sezamem a hrubozrnnou solí. 


500 g hladké mouky
1 bal. droždí nebo 15 g čerstvého droždí
275 ml mléka (můžete dát vodu, ale mléko lepší)
55 g sádla (můžete dát máslo, já dávám radši sádlo) 
10 g soli



  • Share:

You Might Also Like

0 komentárov