Vánoční pečení

By Elizabeth Lore - 12/19/2018

Všem přeji pěkný den! Dnes mám pro vás mé oblíbené zimní recepty a hlavně recept na můj vaječný likér. Minulý rok jsem ho udělala tolik, že jsem obdarovala spoustu známých a přátel. Prošel u všech, i těm náročnějším, to se musím pochválit. Vaječný likér nikdy nebude chutnat dokonale, pokud nebude domácí, je to stejné jako kupované vánoční cukroví. Tento rok jsem zkusila koupit vanilkové rohlíčky, no to bylo strašný, už to nikdy neudělám. Myslím, že by byla velká škoda neužít si pečení, byť jen pár kousků, už jen pro tu atmosféru. A může to být i zábava, i zdobení perníčku je boží. V dnešním článku vám sepíšu moje recepty a začneme vaječným likérem. 



Chuť tohoto likéru je krásně jemná, určitě svou roli sehraje i správná volba rumu. Tento rok jsem zvolila Božkov Republica! Co na něj říkáte? Ochutnali jste? Znáte? 



A postup! Potřebujete 250 ml smetany ke šlehání, 1 plechovku salka, 2 plechovky kondenzovaného mléka a 4 dcl rumu. Salko vařte ve vodě asi 2 hodiny. Přes noc ho nechte vystydnout, aby došlo ke karamelizaci cukru. Po vychladnutí ho rozmixujte, přidejte obě mléka a ušlehanou šlehačku. Pak jen přidejte rum, ale opravdu s citem. Vše pak přeceďte a naplňte lahvičky. Já mám krásné foukané skleněné lahve s korkovým uzávěrem.



Kovářský zvonek Manufaktura už jste na blogu viděli.


Lahvičky s likérem jsem ozdobila stuhou a hvězdice z korálků je Manufaktura, stejně jako zvonek.


Pečené měkké perníčky s rumem znáte? Potřebujete 230 g hladké mouky, 140 g medu, 60 g másla, 2 vejce, 2 lžičky perníkového koření, 2 lžičky kakaa pro lepší barvu a 3/4 lžičky prášku do pečiva. Hotové těsto necháte ve fólii odpočinout, ideálně do druhého dne. A teď rumová poleva. Na tu budete potřebovat 75 g moučkového cukru, rum, hřebíček, skořici, anýz, vanilkový lusk (klidně bez zrníček). Do hrnce nalijte trochu rumu, cca jednu deci, přidáte koření a vanilkový lusk, přivedete k varu. Odstavíte, necháte vychladnout a všechno koření vyberete ven. Do misky si dáte moučkový cukr a postupně dolíváte perníkový rum z hrnce, který jste si uvařili. Poleva bude lesklá a pěkně hustá, do té pak namáčitě perníčky a necháte zaschnout.


Nakonec mám pro vás recept i na cukroví. Nebudu tu vypisovat všechny. Vybrala jsem recept na mé nejoblíbenější, tedy linecké! Vždycky jsem měla tohle cukroví nejradši, jím ho i během roku. Ale nemám ráda cukroví z mrazáku, celkově mražené potraviny nemusím. Takže nám vždycky ráda dopřeju linecké během roku, například i na Velikonoce. 




Budete potřebovat 2 žloutky, 350 g hladké mouky, 1 balíček vanilkového cukru, 250 g másla, 120 g moučkového cukru a trochu citrónové kůry. Nejdříve promíchejte žloutky s cukrem, máslem, moukou, vanilkovým cukrem a nakonec přidejte nastrouhanou citrónovou kůru. Vše dobře smíchejte a vypracujte hladké těsto. Pečte asi 10 minut, na 170°C.



A nakonec vanilkové rohlíčky, které jsem tento rok nepekla z másla, ale zkusila jsem Heru s máslovou příchutí, která byla za třetinu ceny ve srovnání s máslem. A chuť výborná. Recept je jednoduchý. Peču na stejnou teplotu jako linecké, ale peču je 10 až 15 minut. Na těsto potřebujete 240 g hladké mouky, 180 g tuku, 120 g ořechů, 60 g cukru a 2 žloutky. 




A to je pro dnešek všechno! Mějte krásný den, vaše E.

  • Share:

You Might Also Like

4 komentárov

  1. Haha, ty a ten tvoj likér! :D
    Tie linecké sú úžasné, a pevne verím, že nielen na pohľad ♥ ☃❅

    Blog de la Licorne

    OdpovědětVymazat


  2. The Love of Beauty is a woman's nature, three-point looks and seven-point dress.
    Here are women's clubs,Diamond Jewelry,Brand Handbags , fashion Dresses, sexy swimsuits you like, you want to choose.





    OdpovědětVymazat

Děkuji za nový komentář!