Jak už to tak bývá, musela jsem vyzkoušet zase několik receptů, abych přišla na to správné těsto a chuť. Ale nakonec jsem se hodně inspirovala i od své známé a od tchyně, které tyto rohlíky také pečou. Já je dělám nejraději se slaninou a nivou. Známá je dělá se salámem, sýrem a šunkou. Někdo potírá vejcem, někdo ne, já potírám jen žloutkem, aby byly rohlíčky krásně žluté a barevné, jelikož na ně sypu černý sezam a pak vypadají skvěle. My doma totiž jíme i očima. Máme je rádi i s eidamem a šunkou, posypané kmínem nebo hrubozrnnou solí.
500 g hladké mouky
1 kostka droždí
250 ml vlažného mléka
150 ml oleje
1 lžička soli
1 lžička cukru (dávám třtinový)
V dóze si připravím kvásek, takže naleju do nádoby vlažné mléko a rozdrobím do mléka droždí a přidám cukr, odhadem půl lžičky. Dám na sluníčko a až naběhne, dám do mísy, kde už mám připravenou mouku, sůl a olej. Pracuji s robotem, takže použiju hák a zupnu, nechám robota pracovat dokud nemám hladké těsto. Následně dám těsto kynout třeba ven na sluníčko (mísu přikryjte utěrkou). Nechám tomu tak hodinku a pak si vykynuté těsto dám na vál, bez mouky, těsto nelepí, je mastné a nepotřebuje vůbec podsypat. Těsto rozdělím na tři stejné bochánky a následně každý bochánek rozválím na cca 35 cm široké kolo. Nařežu si ho na trojúhelníčky, abych si pak mohla na těsto dát náplň a smotat jednoduše rohlíčky. Rohlíčky dám na pečící papír, potřu žloutkem, posypu čím chci a dám péct na 180 stupňů na 25 minut, nebo déle, podle vaší trouby.
0 komentárov