RECEPT NA ŠVÉDSKÝ KOLÁČ

By Elizabeth Lore - 9/07/2021

Všem vám přeji krásný den! Dnes mám pro vás nový recept. Jen doporučuji přidat do těsta i do náplně více cukru, je to opravdu málo sladké, což je škoda. Někdo koláč dělá i světlý, tedy bez holandského kakaa. Nebo ho můžete dělat s jiným ovocem. Ze všech přísad vypracujte tužší těsto, množství mouky záleží na její savosti, přisypávejte ji proto postupně. Dortovou rozevírací formu vymažte máslem a vysypte moukou. Přes hrubé struhadlo do ní nastrouhejte větší dvě třetiny těsta. Poklaďte ho na plátky nakrájenými broskvemi. Troubu předehřejte na 180 °C. Tvaroh utřete se škrobem, máslem, žloutky, vanilkovým cukrem. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a zlehka ho zatřete do náplně. Zakryjte jí ovoce a navrch nastrouhejte zbylé kakaové těsto. Vložte do trouby a pečte asi 40 minut. 

Na těsto: 

hladká mouka 300–400 g

změklé máslo 250 g

kakao holandského typu 3 lžíce

studené mléko 3 lžíce

žloutek 1 ks

kypřicí prášek 1 sáček

cukr krupice 100 g

máslo na vymazání formy


Na náplň: 

čerstvé nebo kompotované broskve či meruňky asi 500 g

plno- nebo polotučný tvaroh 750 g

bramborový škrob (solamyl) 1 lžíce

rozpuštěné máslo 3 lžíce

vanilkový cukr 1 sáček

vejce 4 ks

bílek 1 ks




  • Share:

You Might Also Like

1 komentárov