RECEPT NA CIBULOVÝ QUICHE

By Elizabeth Lore - 9/29/2021

Všem vám přeji krásný den! Dnes mám pro vás recept na skvělý slaný koláč. Quiche jsem si vždycky dávala v jedné místní kavárně, kavárnu pak zavřeli a začala jsem si koláč dělat sama doma. Jsou různé druhy, dobrý je třeba špenátový s lososem. Ale tento cibulový se slaninou mám nejradši. Do velké mísy si dám mouku se solí a přidám máslo. Těsto hňácám tak dlouho, až připomíná drobenku. Pak přidám a zapracuju vejce a mléko. Těsto by se pak mělo nechat v lednici odpočinout třebq půl hodiny, ale já to nedělám, hned peču. Těsto vyválím mezi dvěma pečicími papíry na placku silnou asi čtyři milimetry. Troubu předehřeju na 200 °C. Kulatou formu na quiche o průměru 22 cm lehce vymažu nebo vyložím pečicím papírem. Pak dám těsto do formy na koláč a je to. Ještě ho rovnoměrně propíchám vidlič­kou, vyložím pečicím papírem a zatížím fazolemi, aby se při pečení nevzdouvalo. Pokud nemáte fazole, stačí zatížit třeba formou na bávovku, prostě čímkoliv. Peču 15 minut, pak sundám pečicí papír s fazolemi a peču dalších 10–15 minut, až je koláč hezky zlatavý. Vyndám ho z trouby a dám ho zatím stranou. Teplotu v troubě snížím na 180 °C a při­pravím si náplň. Na pánvi si rozehřeju olej, přidám cibuli a slaninu a opékám za občasného zamíchání asi 10 minut dozla­tova. Pánev sundám z plotny, přimíchám tymián a nechám zatím stát. V míse prošlehám vejce, smetanu, mléko, sýr, sůl a pepř. Cibuli se slaninou a tymiánem rovnoměrně rozprostřu na koláč, zaliju sýrovou směsí a peču 25–30 minut, až je náplň zlatavá a pevná. K němu se hodí salátek s balsamicovým krémem. 


Těsto na koláč: 

300g hladké mouky

1 lžička soli

150g studeného másla

1 vejce

3 lžíce studeného mléka

Na náplň do koláče: 

1 lžíce olivového oleje

1 velká cibule nakrájená na klínky

200g slaniny

1 lžíce tymiánu

3 vejce

80ml smetany na vaření

60ml mléka

25g čedaru

sůl a čerstvě namletý pepř


A to je pro dnešek vše, doufám, že vám bude chutnat. Mějte krásný den! Vaše E.


  • Share:

You Might Also Like

0 komentárov