ŠVESTKOVÁ GALETKA

By Elizabeth Lore - 8/08/2023

Tento recept patří k těm snadnějším. Můžete vyzkoušet i vlastní těsto, ale já použila listové už kupované, abych to měla tentokrát snazší. Příště chci ale zkusit úplně jiné těsto. Náplň můžete dát taky jinou, ale švestkové galetky mám nejraději a měla jsem mísu švestek od sousedů. Z uvedeného množství budete mít čtyři galetky o velikosti dezertního talíře. 


Budete potřebovat: 

- 2x listové uválené těsto (nebo mražené neuválené, tam by vám pak mělo stačit jedno balení) 
- 750 g čerstvých švestek (váženo již bez pecek) 
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1x vanilkový cukr
- 2 lžičky skořice
- 1 lžíce škrobu
- 1 lžíce rumu 
- 1 žloutek na potření krajů
- 1 lžička cukru krystal na posypání okrajů


Švestky, škrob, vanilkový i hnědý cukr, skořici a rum smícháte v míse. Pak si nachystáte těsto, vykrojíte si čtyři kolečka podle dezertního talíře. Nebo si můžete udělat několik menších. Nebo naopak jednu větší, je to na vás. Já mám ráda ty okraje a tak nedělám jednu větší, ale spíš několik menších. Na vykrojená kolečka nanesete švestky a necháte si malý okraj, abyste ty kraje mohly kolem dokola přehnout, jakoby lehce překrýt ty švestky podél krajů. Nic složitého. Okraje pak potřete žloutkem, posypete cukrem a dáte péct na 190 stupňů, na 30 minut (možná 25, podle vaší trouby). 



Snad vám bude chutnat! Mějte pěkný zbytek dne. Vaše E. 

  • Share:

You Might Also Like

0 komentárov