RECEPT NA APPLE PIE S KARIBSKÝM RUMEM

By Elizabeth Lore - 10/19/2021

Všem vám přeji krásný den! Dnes mám pro vás recept na báječný koláč s karibským rumem. Znáte něco lepšího než jsou jablka s vůní rumu? Na podzim je tato kombinace jako dělaná. A obzvlášť v podobě koláče. Postup je snadný. Vyšlehejte máslo s cukrem, pak zašlehejte vejce a žloutek. Potom přidávejte postupně mouku a umixujte hladké těsto (pokud nemáte robota, můžete těsto prohnětat rukama). Zabalte ho do fólie nebo sáčku a nechte klidně hodinku odležet. Jablka oloupejte a nakrájejte na tenčí měsíčky. Dejte je do hrnce, přidejte citronovou šťávu, cukr, skořici, muškátový oříšek, vanilkový cukr a rum. Přidejte studenou vodu a povařte asi 5 minut. Stáhněte z ohně, dejte do hrnce máslo a nechte rozpustit. Předehřejte si troubu na 210°C. Těsto vyválejte a dejte do koláčové formy. Pokud by se trhalo, můžete ho tam přenést jak to půjde a vytvarovat do formy prstama, až po okraje. Na těsto naneste jablečnou směs a pak na směs dejte ještě pruhy těsta. Měly by se proplést, ale já to dělám bez pletení. Místa, kde se pruhy kříží potřete studenou vodou a celý koláč pak před pečením potřete lehce mlékem. Pěcte 20 minut, hezky do zlatova.




Na těsto: 

225g změklého másla

50g krupicového cukru

1 vejce

1 žloutek

350g hladké mouky




Na náplň: 

2kg jablek

1/2 citronu

125g krystalového cukru

1 lžíce skořice

1/2 lžičky muškátového oříšku

2 lžíce másla

3 lžíce rumu

2 lžíce mléka na potření



Já zvolila rum Plantation Barbados. Zrál tři až čtyři roky v tropickém klimatu v sudech po bourbonu. Pak odpočíval dva roky ve Francii v sudech po Cognac Ferrand. V jeho vůni ucítíte tabák, sladké marshnammlouny a rozlukové koláčky. Myslím, že tento rum jsem pro svůj koláč zvolila naprosto dokonale, no ne? V jeho chuti okusíte hořkosladkou čokoládu, opečené tousty a ovoce. Je to skvělý a jedinečný pětiletý karibský rum. Najdete ho na Alkohol.cz.



A to je pro dnešek vše. Doufám, že se vám koláč podaří a nezapomeňte na duchucení jablíček tím správným rumem, dodá tomu šmrnc, chuť a úplně jinou vůni! Mějte hezký den! Vaše E.



  • Share:

You Might Also Like

0 komentárov