Všem vám přeji krásný den! Dnes mám pro vás recept na medovníkové koule, které jsem si trošku upravila po svém, tento recept mnozí určitě budete znát. Já tam přidala jednu věci kterou totiž běžně dávám do všech koulí, které na Vánoce dělám. Tyto koule chutnají jako opravdový medovník a můžete si je udělat kdykoliv během roku, hodí se třeba i na oslavy a jiné události. Na stole každého zaujmou, protože vypadají krásně a ještě lépe chutnají. Nejdříve smícháte mouku, jedlou sodu, moučkový cukr a přidáte ještě vejce, Heru a med. Nelekejte se, že těsto nemá barvu jako medovník, bude světle béžové a barvu dostane až v troubě jakmile se upeče. Těsto můžete připravit ručně nebo v robotu, obojí jsem zkoušela. Z tohoto těsta uděláte pláty, uválejte je na pečícím papíře a pak nandejte na plech. Když vám vyjde těsto jenom na jeden plat, nevadí, upečte to jako jeden kus a potom vše nadrobíte. Pečte na 180°C, asi 15 minut. Dodržte dobu pečení, i když se vám trošku chytí kraje, nechte to tam, ať je to pak opravdu tvrdé, protože to budete potřebovat rozmixovat, aby se to pak smíchalo s krémem a následně se v tom ty kuličky i obalí. Jednou jsem těsto v troubě nechala kratší dobu, protože jsem se bála, že se spálí, ale bylo to pak měkké. Jakmile máte upečené pláty medovníkového těsta, nechte je vychladnout. Pak je rozmixujete, jak už jsem psala a smícháte to s krémem. Nechte si bokem cirka třetinu rozmixovaného medovníku na obalování koulí. A jak si připravit krém? Smíchejte změklé máslo se Salkem a krém je na světě. Nebojte se, že se krém zrdcne, stačí aby vše bylo pokojové teploty. Kuličky pak nechte v chladu.
500 g hladká mouka
2 lžičky jedlá soda
200 g cukr moučka
2 celá vejce
4 lžíce medu
60 g Hera (vždycky používám Heru s máslovou příchutí)
1 Salko - karamelové (je důležité mít opravdu to zkaramelizované, abyste docílili té správné chuti)
1 máslo (zde nedoporučuji nahrazovat ničím jiným, ale opravdu použijte máslo)
A to je vše! Doufám, že vám budou chutnat, jsou perfektní! Mějte hezký den, Vaše E.
0 komentárov